Lebih Gosip Bersama katakcomel.my

5 Rahsia Jurujual Kereta Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

on 15 May 2012

Sekadar perkongsian tentang jurujual kereta yg kadang-kadang kita terlepas pandang:

Iklan

Bila diorang (jurujual kereta) menyiarkan iklan kereta, diorang akan letak harga kereta paling murah. Gambar pula akan diletakkan antara koleksi gambar tercantik.

Bila anda telefon diorang, barulah beritahu bahawa kereta itu tiada air bag, tingkap manual, tiada side skirt dan sebagainya. Apa yang penting adalah untuk mendapatkan reaksi pertama anda. Dan kemudian akan lebih mudahlah kerja mereka.

Trade in

Apabila anda cuba trade in kereta anda mesti anda akan bercakap keadaan kereta anda dijaga dengan elok, tiada kerosakan, pemilik seorang yang cermat dan sebagainya. Jurujual kereta hanya sekadar mendengar sahaja leteran anda.

Itupun disebabkan untuk menjaga hati anda. Kalau nak diikutkan, diorg bukan nak dengar sangat pun. Tapi disebabkan anda yang akan membeli diorang wang diaorang ikutkan sahaja. Anda perlu ingat siapa sebenarnya jurujual. Anda atau mereka?

Tawar menawar

Jurujual kereta suka sangat kalau anda tawar menawar dalam masa yang sama cuba trade in kereta anda. Ini amat-amat memudahkan kerja mereka. Jurujual kereta akan lebih fokuskan kebaikan kepada kereta yang anda hendak beli.

Pasal soal harga trade in? diorang ikut saja berapa yang anda nak. Anda bebellah sorang-sorang. Asalkan harga yang anda mintak jangan lebih daripada harga yang diaorang dah set jer. Kalau anda tidak ada kemahiran tawar-menawar dioanrg akan dapat untung lebih sikit. Yang penting anda beli kereta baru.

Maklumat

Sebenarnya time diorang berborak-borak dengan anda, diorg akan jugak test-test anda dengan beberapa soalan tapi sebenarnya anda tidak akan perasan pun itu sebenarnya soalan. Jurujual kereta bukannya apa, diaorang cuma nak tau berapa banyak maklumat yang anda tahu pasal kereta.

Senangla diaorang nak letak harga nanti. Diaorang lagi sukakan kalau banyak maklumat yang anda tidak tahu. Diaorang sentiasa sudi menceritakan semuanya kepada anda. Upah untuk diaorang bercerita tu tak payah kire la, free of charge. Sebab diorang memang gemar bercerita, al-maklumlah jurujual.

Layanan

Kalau anda tengok kat luar diaorang ni mungkin seorang pendiam, tidak banyak cakap, tetapi time jual kereta diorang berubah tu anda faham2 la ye. Diorang cari rezeki. Kalau boleh memang diorg nak layan anda macam raja, nak puji anda kalau boleh biar sampai balik pun tersengeh-sengeh teringat pujian yang diaorang berikan.

Tapi diorang puji sebenarnya bukan ikhlas sangat pun. Anda janganla perasan lebih sangat. Jurujual rela memberi layanan istimewa kepada anda asalkan anda beli kereta daripada diorang.


SUMBER
Ranking: 5

{ 2 ong gedek gedek... read them below or add one }

remyhazza said...

memang benar pun bagai dikata.......
dah keje depa lagu tu......


15 May 2012 at 23:51
duan said...

itu sebabnya kita kalau nak beli kereta atau trade in, mesti bwk kawan yang dah mahir.


16 May 2012 at 11:14
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© katak comel All Rights Reserved