Lebih Gosip Bersama katakcomel.my

Punca Ayu Raudhah Kini Bertudung

on 14 August 2012


Pelakon yang sedang meningkat naik populariti, Ayu Raudhah mengakui dia telah mengambil keputusan untuk berhijrah sepenuhnya dengan mengenakan tudung secara drastik setelah selesai mengerjakan umrah buat kali ketiga pada 4 Ogos lalu.

Namun, keputusan itu hanya diketahui suaminya yang juga pemain bola sepak negara, Zaquan Adha selepas dia pulang ke tanah air dan terus mengenakan hijab pada keesokan harinya.

Ayu Raudhah berkata, Zaquan yang pada mulanya agak terkejut selepas melihat imej dan penampilan barunya itu, namun dia akui gembira dengan penghijrahan tersebut.

"Sebenarnya niat untuk berhijrah sudah lama tertanam dalam diri saya dan selepas pulang daripada umrah, rasa itu semakin kuat dandengan tidak semena-mena, saya membuat keputusan yang drastik untuk mengekalkan hijab di kepala saya sama seperti mengerjakan umrah.

"Zaquan juga terkejut dengan perubahan saya, namun sebelum ini dia pernah menyatakan hasrat untuk melihat saya bertudung. Bagaimanapun dia antara orang yang paling gembira dan kuat memberi sokongan kepada saya," katanya kepada murai.com.my ketika dihubungi.

Mengulas lanjut mengenai penghijrahannya, Ayu berkata hasrat untuk berhijrah itu turut dipengaruhi daripada lakonannya yang sebelum ini banyak memegang watak baik dan bertudung.

"Sebenarnya sudah lama tertanya-tanya pada diri sendiri, bila agaknya saya hendak bertudung tetapi semakin mendekati ramadan ini hati saya semakin kuat untuk berhijrah.

"Malah, saya akui dialog dan watak saya sebagai seorang wanita muslim solehah yang berhijab penuh ketika berlakon telah membuatkan diri saya sendiri tersedar untuk berubah seperti watak tersebut.

"Kadang-kadang dialog-dialog yang saya sampaikan mengenai Islam di dalam drama itu bukan sahaja menyedarkan penonton, malah diri saya sendiri untuk berubah," luahnya yang lebih banyak memegang watak wanita bertudung dalam lakonannya.

Bercerita mengenai pengalamannya ke umrah kali ketiga selama 2 minggu itu, Ayu akui ianya sangat bermakna kerana dapat menjalani ibadah puasa di tanah suci Mekah.

"Meskipun cuaca di sana sangat panas iaitu sehingga 43 darjah selsius, namun saya sangat gembira kerana dapat menyempurnakan ibadah umrah serentak dengan ibadah puasa kali ini,

"Biarpun agak letih kerana berpuasa tetapi saya berpuas hati kerana sudah 3 kali berpeluang berada di Tanah Suci Mekah," tambahnya lagi.
Ranking: 5

{ 7 ong gedek gedek... read them below or add one }

tirahzairi said...

tirah pksa die...hahhaa


14 August 2012 at 14:01
Drakula Comel said...

mohon jgn merepek kt blog akim..ni blog serius taw..ahaha


14 August 2012 at 14:34
ct cheery said...

kan chantek tu..hehe


14 August 2012 at 15:33
♥ Nana BamBam ♥ said...

berharap sangat artis-artis mahupun para pelakon melayu islam di malaysia nie berhijrah semua..wanita mengenakan tudung dan tutup aurat, lelaki jadi lelaki soleh..tutup aurat juga.. :)


14 August 2012 at 22:28
Remy hazza said...

perubahan yg bagus.......
semoga menjadi contoh kepada kakaknya.......cik ta tu.....


14 August 2012 at 23:46
Razil Tahir said...

lagi cute... huhuhhuhu


15 August 2012 at 07:16
aswadz said...

lg cantik bertudung...


15 August 2012 at 10:27
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© katak comel All Rights Reserved