Lebih Gosip Bersama katakcomel.my

Kalau PTPTN Dimansuhkan | Siapa Untung Dan Siapa Pula Yang Rugi???

on 16 April 2012

Baru-baru ini, cerita mengenai pemansuhan PTPTN hangat diperkatakan di pelbagai media. Dan sekarang, mari kita tengok pihak mana yang akan untung dan rugi jikalau pemansuhan PTPTN ini dilakukan juga.

RUGI

Peniaga di Low Yat akan gulung tikar.
Macdonalds mengalami kerugian.
KFC mula menutup cawangan.
Pizza Hut? (pelajar mkn pizza ke).
Panggung wayang sunyi sepi.
Pengedar-pengedar telefon terpaksa jual baju.
PC Fair sekadar jual pendrive, mouse, dan cooler sahaja.
Bisnes sewa kereta mula merosot.

UNTUNG

Mee segera laris dipasaran.
Nokia (Nset nokia -RM90 mula digilai).
Warung-warung tepi jalan.
Kuih Pau Seri.
Kedai makan x sedap tapi murah.
Minyak RON95.
Kawan-kawan yang mak bapak kaya.
Facebook (hari-hari student on9)


ingin tengok gambar dan video demonstrasi anti PTPTN, klik sini
SUMBER
Ranking: 5

{ 5 ong gedek gedek... read them below or add one }

Norfadli said...

Kalo mansuh...kurang baik tapi mengkaji bayaran balik..sepeti dari mengenakan peratusan baik fixed kan admin fee dalam sebulan RM150 - RM 200 sebulan..bukan berdasarkan baki terakhir kerana ini tidak membebankan pengguna dan mungkin akan menarik pemimjam bayar balik pinjaman....


16 April 2012 at 11:19
beckhrooy said...

kalau mansuhkan, kerajaan kena adil dan bagi duit kepada MEREKA yang tidak pinjam ptptn sebanyak mana duit ptptn yang diberi kepada peminjam. Kalau yang pinjam ptptn RM15000, maka kena beri RM15000 kpd yang tidak pinjam, hehe


16 April 2012 at 22:20
remyhazza said...

kalau dimansuhkan...mana keadilan ????
remy dulu nk pinjam sambung belajar punya ler susah......


17 April 2012 at 00:29
Anonymous said...

Tak payah mansuh.hapuskan interest je.pinjam 20000 bayar 20000 la.jangan ada caj2 tersembunyi.


17 April 2012 at 08:10
cayrul said...

Nak tambah lagi bab

UNTUNG

1. Masjid akan menjadi hub kepada pelajar untuk melakukan aktiviti.

2. Dapat hapuskan riba.

3. Masalah sosial dapat dikurangkan sebab pelajar tidak ada duit untuk bersosial.

4. Biarkanlah KFC, McDonald, low yat, panggung wayang bengkrap sebab ada dia nak bayar pinjaman PTPTN.

5. Habis belajar dapat kerja boleh tolong ibubapa dengan duit gaji tanpa perlu membayar pinjaman PTPTN sehingga RM500 sebulan.


21 April 2012 at 10:08
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© katak comel All Rights Reserved